Ceaşca de sănătate / Unguraşul linişteşte inima
Unguraşul tratează afecţiuni numeroase. (sursa foto: armonianaturii.ro)
Liliana Ivan
Folosită ca plantă medicinală din vremuri îndepărtate, iarba de unguraş
continuă să facă obiectul unor studii ştiinţifice. După denumirea
populară de bălţătură, voronic, cătuşnică, unsuroasă sau gutuiaş,
culegătorii de plante medicinale pot aduna iarba de unguraş ce creşte
din belşug în poiene, în locuri virane, în crângurile de la şes, dar şi
la marginea lanurilor de grâu sau în liziere.
Studiile de specialitate au dovedit că unguraşul face
adevărate minuni în tratamentul unui număr impresionant de boli printre
care: anorexia, astmul bronşic, afecţiunile căilor respiratorii, precum
şi ale bilei (stimulând bila să fie mai activă); de asemenea, durerile
de cap, de rinichi, stările febrile se „liniştesc" cu ajutorul acestei
plante, care se administrează sub formă de infuzie simplă sau
concentrată, de tinctură sau de pulbere.
Un lucru mai puţin
ştiut, semnalat în treacăt în unele cărţi de specialitate, este efectul
benefic al unguraşului asupra inimii. Consumând mai multă vreme câte
două-trei ceşti de infuzie pe zi, spun cercetătorii, unguraşul dovedeşte
o calitate terapeutică de excepţie: planta reuşeşte să întărească
muşchiul inimii.
„Substanţele active importante conţinute de
unguraş sunt: uleiul esenţial, taninul, rezina, colina, saponina,
acidul galic şi un principiu amar (marubina). Împreună, substanţele
active atribuie plantei numeroase proprietăţi benefice pentru organism.
De aceea, preparatele din unguraş sunt recomandate pentru proprietăţile
emoliente, revitalizante, expectorante, antispastice, astringente şi
antifebrile", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Cum se folosesc preparatele de unguraş
Tulburările
cardiace pe fond nervos: O linguriţă de pulbere de unguraş se ţine sub
limbă vreme de 10 minute ; după aceea, se înghite cu puţină apă. Terapia
este benefică în afecţiuni ale inimii-aritmii de orice natură,
palpitaţi, dar şi în stări febrile sau gripă.
.
Infuzia de unguraş se prepară dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la o cană de apă clocotită. În funcţie de afecţiune, infuzia se poate prepara din două-trei linguriţe de plantă la 250 ml de apă clocotită. Ceaiul trebuie să stea acoperit 15 minute, după care se strecoară şi se bea.
.
Infuzia de unguraş se prepară dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la o cană de apă clocotită. În funcţie de afecţiune, infuzia se poate prepara din două-trei linguriţe de plantă la 250 ml de apă clocotită. Ceaiul trebuie să stea acoperit 15 minute, după care se strecoară şi se bea.
Infuzia
concentrată se prepară din două linguri de plantă la 250 ml de apă
clocotită. Se administrează câte o lingură înainte meselor principale în
anorexie, afecţiuni cardiace şi gripă.
Cum se administrează remediile cu unguraş
Pentru bronşite cronice, se recomandă infuzia simplă sau în amestec cu o linguriţă de miere şi suc de lămâie (dacă bolnavul nu are diabet).
Pentru dureri de cap: Se
recomandă infuzia simplă (câte două căni) pe zi; în acelaşi timp, se
prepară o infuzie din trei linguriţe de plantă la o cană de 250 ml şi cu
această licoare se umezesc comprese care se aplică pe frunte.
Pentru dischinezia biliară,
infuzia se prepară din două linguriţe de plantă mărunţită la o cană de
apă. În această afecţiune, infuzia se poate prepara din unguraş în
amestec cu armurariu şi anghinare, câte o linguriţă din fiecare la o
cană de apă. Se recomandă câte două căni de ceai pe zi , un interval de
trei luni. După o pauză de 15 zile, tratamentul se poate repeta.
Pentru febră: Se recomandă infuzia simplă ; zilnic se administrează câte un ceai înaintea meselor principale.
Pentru durerile de rinichi: Se recomandă câte trei căni de infuzie pe zi; ceaiul se administrează înaintea fiecărei mese principale pe stomacul gol.
*sursa: click.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu